Zangdag 2017

11mrt2017

Gasthuisstraat 1, Dongen

Het ordinarium en de uitvaartliturgie

H. Laurentiuskerk Dongen

Gasthuisstraat 1, Dongen

Muziek voor de vaste gezangen van de mis is er in overvloed. Ook voor kleinere koren die twee- of driestemmig zingen. Maar vaak zijn het missen voor gelijke stemmen, niet voor gemengde koren van mannen én vrouwen. Daarom presenteren we tijdens deze zangdag 2017 onder meer enkele tweestemmige missen voor gemengd koor. We zingen delen uit enkele recente missen van Frank van Nimwegen en A. Francinski. Van hem wordt een nieuwe mis gepresenteerd die zowel twee- als drie- en vierstemmig kan worden uitgevoerd. Daarnaast is er speciale aandacht voor het repertoire voor de uitvaartliturgie.

De Messe Antique uit 1993 van Frank van Nimwegen is een eenvoudige tweestemmige mis voor gemengd koor en orgel: één partij voor sopraan en alt; één partij voor tenor en bas, geïnspireerd op het gregoriaans. Recenter (uit 2014) is de Hubertus-mis, opgedragen aan bisschop Hubertus Ernst.

Verder zullen enkele eenstemmige beurtzangen voor de uitvaart aan de orde komen, gecomponeerd door Herman Strategier.

Docenten zijn Frank Hermans en Hans Smout
Frank Hermans is zanger, docent stemvorming en koorcoach.
Hans Smout was onder meer docent solozang, koordirectie en kerkmuziek aan het Brabants Conservatorium en van 1962 tot 2010 was hij kerkmusicus in Bergen op Zoom en dirigent van Hortus Musicus Religiosus in die stad. Sinds 2000 is hij dirigent van kamerkoor Musica Cordis.

Foto: Fnorp uit nl, CC BY-SA 3.0, Link

Reageren is niet mogelijk